Primljena treća generacija Kritičnog kampa

Nakon što smo pažljivo i više puta pročitali brojne prijave koje su stigle na našu adresu, uspeli smo da odaberemo četiri učesnice koje će činiti treću generaciju Kritičnog kampa! Helena Šćopulović, Teodora Tulović, Iva Hadnađ i Katarina Blažić su polaznice ovogodišnje serije radionica filmske kritike i analize.

Treće izdanje Kritičnog kampa započinje radioničarskom sesijom u okviru Festivala evropskog filma Palić od 22-26. jula 2019. godine. Nakon toga su planirane dve sesije u Beogradu na jesen, od kojih je jedna u okviru Festivala autorskog filma, kao i radioničarski rad onlajn putem.

Radionica je zamišljena kao intenzivni kurs, a za vreme kog bi sa četvoro srednjoškolaca koordinator i mentor radili na kritičkom promišljanju filma kroz primere i razgovore. Učesnicama bi ovom prilikom predavanja držalo više različitih predavača koji dolaze iz filmskih disciplina.

Medijska pismenost i analitička misao predstavljaju polazište u razvojnom putu filmske prakse, teorije i kritike. Savremena omladina okružena je medijski posredovanom stvarnošću i nije im preko potrebno obrazovanje u polju ditalnih ili tehnoloških prostora, već podstrek za promišljanje, razgovor, kontekstualizaciju i aktivno gledanje, te u budućnosti možda i stvaranje  filmskih narativa. Namera Kritičnog kampa je da srednjoškolce nauči posmatranju i postavljanju konkretih pitanja, veštinama koje su u perspektivi primenjive na daleko širi problemski opseg različitih oblasti.

Pratite naš sajt, kao i stranice na Facebook-u i Instagramu i uživajte u pronicljivim tekstovima koji vas čekaju!