O KKampu

Zašto Kritični kamp?

Nedostatak profesionalne kritike prepoznali smo kao jedan od značajnih problema savremene filmske scene u Srbiji, pa i u regionu, a Kritični kamp je stoga zamišljen i pokrenut kao besplatna radionica filmske kritike i kritičkog mišljenja koja je namenjena srednjoškolcima. Smatramo da je u ovom uzrastu neophodno stvoriti i negovati kritični prostor – kako doslovan, fizički, tako i medijski – sa kog će omladina progovoriti o sadržajima koje konzumiraju. Onlajn adresa na kojoj se trenutno nalazite zapravo je polazna tačka Kritičnog kampa, budući da ona predstavlja platformu za plasman njihovog rada, a time im postaje dostupna i komunikacija sa publikom.

Kako je počelo?

Tokom 2017. godine održano je prvo izdanje Kritičnog kampa, koji je iniciralo udruženje Filmkultura, a u okviru internacionalnog festivala kratkometaržnog igranog filma u Bajinoj Bašti, Bašta festa, prilikom čega je 6 odabranih srednjoškolaca prošlo kroz pilot program. Nakon ovog izdanja, bilo je jasno da je potrebno više prostora i vremena kako bi se projekat odigrao u celosti, i stoga potegao raznorodna kompleksna pitanja u vezi sa različitim aspektima audiovzuelne umetnosti, te je Kritični kamp nakon višemesečnog promišljanja naposletku dobio oblik koji ima u ovom trenutku. Ne verujemo u konačnost, pa će verovatno vremenom, u skladu sa potrebama, Kritični kamp izgledati drugačije.

Šta čini Kritični kamp?

Kritični kamp je zamišljen generacijski: nekoliko srednjoškolaca koji bivaju primljeni u program prolaze zajedno više ciklusa tokom čitave kalendarske godine, a ovi događaji usko su povezani sa domaćim festivalima različitih karaktera (Dok’n’Ritam, Bašta fest, Festival autorskog filma). Prvi susret služi upoznavanju (međusobno, ali i sa osnovama filmskog jezika, nasleđa, pa i kritike), a ostali susreti podrazumevaju gledanje filmova, radionice pisanja, razgovore sa autorima koji su gosti festivala, intervjue i slične aktivnosti.

Kako se prijaviti?

Poziv za radionicu je javan, a srednjoškolci iz cele Srbije prijavljuju se sa kritikom i motivacionim pismom. Broj odabranih učesnika može da varira, od 4 do 6, u zavisnosti od kvaliteta prijava, ail koncept ostaje isti: oni zajedno pišu, diskutuju, popunjavaju blog i postaju deo odgovornog i radnog kolektiva. Na ovaj način, oni se – osim kritičkom promišljanju – uče i izvesnom kontinuitetu, nimalo zanemarljivom kada se radi o veštinima kakve su dubinska analiza i posmatraštvo. Kroz višemesečni rad, sa pauzama koje omogućuju samostalno posvećivanje pojedinim (do tada možda nedovoljno ispitanim) tematskim jedinicama, učesnici se podstiču da ih samostalno istraže. Naredni poziv biće otvoren krajem 2018. godine.

Ko stoji iza Kritičnog kampa?

Kritični kamp se održava u organizaciji Filmkulture, udruženja za edukaciju u oblasti audiovizuelne kulture, a uz podršku Bašta festa i Akademskog filmskog centra (Dom kulture Studentski grad). Tim Kritičnog kampa čine: Maša Seničić (inicijatorka, predavačica, programska koordinatorka), Dunja Nešović (programska koordinatorka i organizatorka), Ivan Velisavljević (mentor), te brojni predavači, prijatelji i saradnici. Ideja je da se Kritični kamp menja i raste, u skladu sa predlozima i potrebama učesnika, te u skladu sa evaluacijom profesionalaca i saradnika. U narednih nekoliko godina, želja nam je da se Kamp proširi na region, sarađuje sa udruženjima, organizacijama i festivalima, jer smatramo kako je to što govorimo isti jezik neverovatna prednost u povezivanju i razmeni kritičkih stavova mladih.