Turbotronik

Mihailo Savić

Režija: Stevan Spasić / Trajanje: 49 min / Produkcija: Srbija, 2017

Reditelj Stevan Spasić nam u ovom dokumentacu pruža pogled na srpsku scenu turbotronik, odnosno na umetnike koji na podlogu turbofolka grade svoj stil muzike. Nekima kao što su Mega Denke i Bombe Devedesetih je turbofolk samo inspiracija, dok Skreč Majstor Ljuban i Mangulica direktno uzimaju isečke iz pesama.

Film ide od jednog do drugog muzičara ulazeći u njihove prošlosti i način na koji kreiraju. Više smo koncentrisani na ljude nego na sociološka i kultorološka pitanja koja se povremeno postavljaju tokom projekcije, kao što su: šta turbofolk predstavlja u današnjem društvu, kakav životni stil promoviše i u kakav kontekst se stavlja ovom preobradom, no karakteri sa kojima se susrećemo su dovoljno interesantni da drže pažnju. Oni na turbofolk ne gledaju ironično, već sa potpunim poštovanjem kao žanr. Poenta je uzdizanje svesti o podzemnoj sceni turbotronik, a ne akademska analiza njegovog uticaja na društvo. Jedina propuštena prilika je prikaz reakcija “klasičnih” turbofolk muzičara na lo-fi rendiciju njihovih dela.

Lo-Fi je reč koja dobro opisuje atmosferu koju Stevan Spasić pokušava da nam dočara, iako ponekad ima tendenciju da prikaže poneki grandiozni prateći kadar koji nije vezan za tematiku filma, te ovo deluje kao iživljavanje. Od malih stanova beogradskih blokova do seoskih kuća, u amaterskim studijima stoje hrpe kaseta i ploča pored jeftine opreme koja je verovatno kupljena na buvljaku za neke smešne pare. Skreč Majstor Ljuban kaže da je svestan da pravi “treš” muziku ali sa takvom opremom drugačije i ne može. Stil ovog okruženja je preveden u filmski jezik, od VHS filtera do rapidnog menjanja boje i drugih vizuelnih efekata, što daje filmu poseban izgled koji je ujedno i povezan sa temom kojom se bavi. Takođe bi trebalo istaći izbor i količinu muzike, koji prikazuje širok spektar stilova, od ambientnih melodija Lenhart Tapes Orchestra do folk repa grupe VIS Tetini.

Estetika je Lo-Fi, ali produkcija izrazito nije: nabavljanje autorskih prava za ovu količinu pesama nije jeftino, zbog čega je prikazivanje samo moguće u srbiji, a ovo sprečava entuzijaste planderfonike u drugim država da otkriju šta mi imamo za njih. Ukoliko volite turbofolk, elektroniku ili ste samo ljubitelj alternative, preporučujem ovaj film radi čiste informisanosti, ali ne očekujte da saznate mnoštvo novih činjenica ukoliko već pratite ovaj pokret.