Nežni trenuci

Moja Bulatović

Režija: Sabrina Mertens / Originalni naziv: Gentle Moments / Trajanje : 8’ / Produkcija: Nemačka, 2017

Ovaj osmomominutni film prikazuje izobilje nežnosti izmedju isprepletanih ljudi u jednoj sobi, ali ubrzo postaje jasno da je to okupljanje dogovoreno. Glavna junakinja Ute je prvi put na ovakvoj vrsti druženja i pokušava da sa partnerom sa kojim se pretežno mazi uspostavi dijalog, ali bezuspešno. U ovakvoj naizgled čudnoj situaciji ostali hladno prihvataju svoje uloge kao da je sve najnormalnije, a u stvari je Ute koja forsira svakodnevnu komunikaciju najusamljenija i najnesrećnija zato što ne može da pristane na neprirodnost usiljene nežnosti.

Atmosfera takođe doprinosi scenografisanoj nežnosti putem bebi roze ambijenta i plišanih igračaka. Ceo film je snimljen izbliza i u jednom kadru. Pokreti kamere su lagani i nežni, kao da i ona učestvuje u maženju. Ova tehnika snimanja donosi neprijatnost publici zbog voajerske pozicije gledaoca u odnosu na usiljenu intimnost prikazanu na platnu.

Fenomen zakazanog grupnog maženja nije uopšte fiktivan, čak je i vrlo rasprostranjen u razvijenom svetu. Ovaj film budi svesnost u vezi sa njim, a podseća i na činjenicu da je nedostatak nežnosti postao profitabilan posao. Film pokušava da ukaže na problem savremenog društva u kom su se pojedinci otuđili do te mere da je toliko teško naći bliskost čak i kad postoji zakazan termin. Nažalost, pri gledanju filma cilj može lako da se zanemari pošto većina publike oseća nelagodnost kada je na platnu prikazana ova vrsta intimnosti.