Loop

Mihailo Savić

Režija: Matija Gluščević / Trajanje: 20’ / Produkcija: Srbija, 2018

Da li ste ikada gledali film “Cache” (2005)? Ako niste, pauzirajte sa čitanjem i odgledajte ga; ako jeste, onda ga pogledajte ponovo. Uticaj tog filma i stila reditelja Mihaela Hanekea je očigledan ovde, što znači da je ovo misterija u kojoj misterija nije poenta. “Loop” je kratki igrani triler reditelja Matije Gluščevića, a njegova radnja je sledeća: Mima je prosečna devojka koja živi u velikom gradu u stanu sa svojim dečkom. Jednog dana njoj stiže misteriozna prazna čestitka sa mirisom parfema koji je podseća na tragičan događaj koji je proživela.

Ako vas zanima ko je poslao čestitku izaći ćete iz filma frustrirani i razočarani, jer konkretnih odgovora nema. Broj detalja i tragova u scenama koji na prvi pogled vode ka nekom rešenju misterije je veliki, i cela priča je ostavljena otvorena za interpretaciju. Glavna tema filma je zapravo odbijanje i prihvatanje krivice. Ovo se najbolje vidi u jednoj sceni koja se dešava u prodavnici: žena koja pokušava da prođe pored Mime ju zamoli da se pomeri kako bi se provukla, a dok pokušava da prođe neka bočica se lomi i prosipa na pod, uflekavši neku treću osobu. Događaj je prebrz da bi se jasno videlo ko je odgovoran, pa je publika, kao i Mima, nesigurna šta se dogodilo, dalje gurajući tu temu krivice. Doneta je takođe pametna odluka da ni u jednom trenutku u filmu nema muzike, a ova scena je najbolji primer toga jer muzika često diktira kako publika treba da se oseća, te njeno odsustvo doprinosi nesigurnosti i zbunjenosti koju glavna junakinja oseća.

Mima kao lik nije dobro razvijena, verovatno zbog kratkog trajanja. Tokom filma ona brzo donosi neke odluke, ali pošto nema dovoljno scena sa njom ni u jednom trenutku njen lik nije učvršćen, dakle neke stvari koja ona radi – a koje bi trebalo da budu šokantne ili čudne – gube svoj efekat ako ne poznajemo kakva je osoba i zašto to radi.

“Loop” je film koji traži da bude odgledan nekoliko puta kako bi se uhvatili svi detalji, a pošto traje samo 20 minuta ništa vas ne sprečava da ga pogledate bar jednom.