Krila i stvari

Anđelija Mijić

Režija: Jelena Gavrilović, Stefan Đorđević / Trajanje: 15’ / Produkcija: Srbija, 2018

“Krila i stvari” je kratki film Jelene Gavrilović i Stefana Đorđevića. Film se bavi upoznavanjem dva deteta, usamljene devojčice iz šume i dečaka iz izviđačke grupe koji je tu na izletu. Ona je maštovita i misteriozna i ima otvorenije poglede od dečaka koji za nju misli da je čudna jer nikada nije naišao na takvog vršnjaka do sad. Njihovo prijateljstvo u početku biva pomalo  neobično jer nemaju ništa zajedničko ali za kratak vremenski period postaju bliži. Ona želi da mu približi njen “magični” svet i dokaže mu da magija zaista postoji.

Cela radnja se dešava u prirodi, u bujnoj zelenoj šumi. Boje su vedre, uniforme malih izviđača su nalik uniformama iz američkih filmova i ceo film ima taj momenat samostalnog američkog filma. Zbog širokih kadrova postoji za publiku snažan osećaj prisustva, njihov odnos i atmosfera  su preneti. Svi likovi su deca, film je bajkovit i čudnovat, a sadrži i nekoliko smešnih scena zbog toga je pogodan za mlađu publiku. Takođe prenosi i poruku da ne treba imati ograničenja i predrasude.

Iz razgovora sa autorima o filmu sam saznajem da je jedan od motiva za pravljenje filma približavanje prirode prvenstveno deci, a i generalno, svim ljudima. Prvobitna ideja je bila da se ovo realizuje u seriju, ali su se zaustavili na kratkom filmu zbog produkcijskih komplikacija, takođe je urađen bez ikakvih finansija. Kraj filma je dosta otvoren i nedovršen i mislim da bi bilo dobro da se od ovoga napravi nešto više, tačnije – kada bi se proizveo u seriju, što je i bila namera.