Fleka – Glas andergraunda

Anđelija Mijić

Režija: Darko Pavlović / Trajanje: 70’ / Produkcija: Srbija, 2018

Šabački filmski reditelj, aktivista i novinar Darko Pavlović napravio je dokumentarac “Fleka – Glas andergraunda” posvećen jednom od najvećih umetnika i novinara bivše Jugoslavije, Miomiru Grujiću Fleki, kao završnicu projekta “Zvuk Znak Zrak”,  koji ima za cilj da našim sugrađanima približi ovu kultnu ličnost. On je bio nezaobilazna figura šabačke i beogradske andergraund scene 1980-ih i 1990-ih godina.

Fleka je živeo rokerski i jedinstveno, bio je autor emisije “Šišmiš” na Radiju B92, osnivač i urednik Trotorock etikete, koja je od 1995. godine do danas objavila dvanaest kasetnih izdanja sa muzikom autentičnih domaćih rock bendova; bio je autor, urednik i koordinator projekta Urbazona na kojem se prezentovao rad autora sa aktuelne domaće muzičke i umetničke scene, jedan od osnivača Zavičajnog kluba studenata u Šapcu i kluba Akademije FLU (Fakultet likovnih umetnosti) u Beogradu gde je bio programski uredik. Bio je inspiracija za glavnog lika u našem poznatom dramskom filmu “Crni bombarder”, bio je član Saveza novinara Jugoslavije i  učestvovao u dokumentarnom filmu “Zombietown”.

U filmu možemo čuti i videti glumce, umetnike, njegove poznanike, članove porodice i saradnike koji nam pričaju o njegvom životu, stvaralašvu i značaju. Zamerka autoru tiče se vizuelnog i audio stila, a to je drhatvo pomeranje kamere: ponekad su čela ljudi isečena, mnogo kadrova nije bilo u fokusu, kolorit i svetlo su neujednačeni, zvuk na nekim mestima nije sinhronizovan sa sa slikom, a snimci iz arhive su zrnasti i to odvlači pažnju od same teme i celokupnog filma.

Smatram da je film uspeo da objasni ko je Fleka i šta je radio – meni je on takođe bio nepoznat, iako sam njegovo dosta puta čula, ali nikada nisam imala predstavu da je on bio toliko značajan za našu umetničku i muzičku andergraund scenu. U tom smislu je ovaj film svakako doprineo širenju svesti o jednoj zaista bitnoj ličnosti, i njegova relevantnost je velika jer je prvi koji je digao svest o Miomiru Grujiću Fleki na neki drugačiji način. Sa poboljsanjem tehničkih stvari, mogao bi da postane i nešto mnogo veće. Preporučujem gledanje i ako znate ko je bio Miomir Grujić, kako biste malo osvežili sećanja, a pogotovo ako ne znate – jer ne bismo imali ono što danas imamo da nije bilo njega.