13 +

Moja Bulatović

Režija: Nikica Zdunić / Trajanje: 21’ / Produkcija: Hrvatska, 2016

Poslednji film hrvatske rediteljke Nikice Zdunić predstavlja treći u nizu njenih filmova koji su fokusirani na generacije žena, a prati nekoliko dana devojčice u ranom pubertetu dok je ona izolovana od svoje sredine i pronalazi sreću u plesu. Prikazuje njen svakodnevni život – časovi plesa i druženje sa najboljom drugaricom sa kojom prolazi kroz regularne probleme za taj period odrastanja: prvi poljubci, prva menstruacija, uključenost u socijalni život. Glavni lik, Janka, ima pesimističan odnos pri pristupanju svakom od tih problema, dok njena drugarica Zorana predstavlja komični element u ovim stuacijama.

Čini se kao da je dosta toga podređeno estetici da bi se postigao utisak Instagrama – odabir četvrtastog formata, ukomponovane pastelne boje, dobro promišljena kompozicija svakog kadra i minimalno pomeranje kamere. Kompozicija kadrova prikazuje kako devojčice pokušavaju da se pokažu na internetu tako da u nekim scenama likovi izgledaju plastično zbog nemogućnosti slobodnih pokreta koji bi doveli do disbalansa kadra tj. savršene slike na Instagramu Film se završava na žurci na kojoj Janka sedi sama, kamera snima dešavanja oko nje i izlazi kroz prozor. Ovaj kraj manifestujue njenu neprilagodjenost i odbačenost od sveta oko nje.

Rediteljka pokušava da uokviri devojčice na način na koje se se one predstavljaju na internetu, a ne u svakodnevnoj komunikaciji, dajući sliku današnjeg vremena kroz oči usamljene Janke.