Vozači

Mina Leontijević

“Vozači (2015) / Reditelj :Jasper Vidjkjaer / Produkcija: PROFILE PICTURES / Zemlja proizvodnje: Danska / Trajanje: 29’ / Scenarista: Rune Lunel i Jasper Viskjaer / Direktor fotografije: Sturla Brandth Grovlen / Muzika: Anders Christophen Ersen i Bo Asdal Andersen / Kostimograf: Camilla Nordbjerg / Scenograf: Birgitte Sundball / Glumci:Henrik Vestergard, Lars Topp Thomsen, Annika Aakjaer, Maria Rich, Mikkel Aust Lodhal

“Vozači” Jaspera Vidkaera je kriminalistički akcioni film koji govori o tome kako nasilnik vidi nasilje. Realističan i dinamičan prikaz linearno nam predočava samu radnju, uz promišljene osvrte na prošlost. Priča prati Larsa (Henrik Vestergard), koji suočen sa srmtonosnim nasiljem pokušava da napusti bajkerski klub i da se posveti svojoj ženi i detetu. Nakon izaska iz zatvora, on planira beg u drugu državu, ali stvari se ne odvijaju po planu.

Lars je glavni lik ovog kinematografskog ostvarenja, ali je i najznačajnije izražajno sredstvo. On je krupan, jak, stalno namrgođen. Njegov fizički izgled ne može nam ukazati na njegova osećanja, ali sjajnom glumom Henrik Vestergard uspeva da svoje emocije uspešno prenese na publiku. Član je bajkerskog kluba “Hawk Riders”, ali je takođe i brižan otac osmogodišnjem Medsu (Mikkel Aust Lodhal). Ubica, nasilnik, neko ko svojim izgledom unosi strah, može biti dostojan opis jednog antagoniste, ali Lars nas neobjašnjivim umećem uverava da je on protagonista i da mu možemo verovati.

Učestale mrtve i tamne boje koje se stapaju doprinose prikazu njegovog unutrašnjeg stanja, kao i konstantnoj neizvesnosti; ukazuju na nemir i strah. Kontrast stvaraju svetli kadrovi snežnih, opustošenih prostranstava, što je metafora za ono čemu naš junak teži – mir. Henrik Vestergard je na ovogodišnjem Bašta festu dobio nagradu za najbolju mušku ulogu (Zlatna interpretacija). Bez njega, ovo bi bio samo jedan od gomile istih kriminalističkih filmova, kakvih danas možemo videti i previše.