Ujed pčele u Velikim pčelicama

Rastko Torlaković

“Ujed pčele u Velikim pčelicama” (2016) / Trajanje: 21’ / Režija: Marko Đorđević / Scenario: Marko Đorđević, Stefan Milosavljević, Aleksandar Mitrović, Ivana Vuković, Filip Đurić / Direktor fotografije: Stefan Milosavljević / Montaža: Marko Đorđević, Stefan Milosavljević / Muzika: Sofija Milutinović / Kostim: Lila Vuković, Lena Jevtović / Uloge: Filip Đurić, Ivana Vuković, Aleksandar Mitrović, Stefan Trifunović, Đorđe Đoković, Stefan Đorđević

Kratka niskobudžetna, nadrealna groteska reditelja Marka Đorđevića osvojila je ,,Specijalnu nagradu” na ovogodišnjem Bašta festu i zadobila gromoglasan aplauz posle svoje projekcije. Ova duhovita priča prati dva umetnika, Mladena (Filip Đurić) i Nec (Ivana Vuković), u pokušaju da dobiju inspiraciju i naprave svoje prvo veliko umetničko dostignuće. Dešavanje ove crno-bele komedije smešteno je u selo Velike Pčelice kod Kragujevca, gde njih dvoje uporno pokušavaju da dobiju inspiraciju i konačno diplomiraju. Kroz čitavu radnju u priču nas upućuje narator (Aleksandar Mitrović ) za koga ubrzo saznajemo da je taj koji će Mladenu i Nec pomoći da dobiju nadahnuće za svoj diplomski rad. Velike Pčelice su poslednje koje su posetili Mladenovi roditelji i na tom mestu se nalazi njihov grob, te zbog toga on baš ovde ima potrebu da se kreativno izrazi i da im podigne spomenik.

Kakvo je stanje umetnika danas, kakvo je stanje umetnosti i da li ona ima neku vrednost i budućnost, sve su to pitanja kojim se Đorđević bavi na duhovit, groteskan, nadrealan i pomalo zastrašujući način. Ovo ostvarenje je definitivno obeležio humor kojim su se reditelj i scenaristi koristili da bi ismejali modernu umetnost, da bi se šalili na sopstveni račun, kao i da bi pokazali koliko mali značaj i doprinos umetnik ima u ovom društvu. Ova komedija je smeštena u atmosferu horora, i upravo zbog toga su bizarnost, humor i groteska izraženije, te definitivno dobijaju glavnu ulogu. Na kraju se prikazuje arhivski snimak sa izložbe na kojoj nepoznati mladi ,,umetnik“ daje intervju za televiziju i predstavlja svoj eksponat – najobičniju sijalica okačenu na dve čelične sajle – prezentujući je kao visoku umetnost. Ovde se autori najdirektnije šale sa time gde je umetnost otišla i ko se sve njome bavi.

Bez obzira na to sa koliko malo sredstava je ovaj film snimljen, ekipa je uspela da napravi duhovito ostvarenje sa vrlo jasnom porukom i zasluženo je osvojila nagradu. “Ujed pčele u Velikim Pčelicama” bila je jedina komedjia ove godine na festivalu i na taj način se istakla među drugim takmičarima, ali i privukla pažnju svih gledalaca.