Nisi zaboravio

Nina Milutinović

“Nisi zaboravio” (2016) / Trajanje: 14’ / Produkcija: RTV Slovenija / Reditelj: Simon Intihar, Zlatjan Čučkov / Scenario: Simon Intihar, Jani Virk, Janez Pirc,Barbara Daljavec / Scenograf: Dušan Milavec / Montaža: Simon Intihar, Zlatjan čučkov / Kompozitor: Blaž Gracar Simon Intihar / Kostimografkinja: Jerneja Jambrek / Scenografija: Tatjana Seljak / Glumci : Marijana Brecelj,Nina Ivanišin, Jan Zupančič, Dare Valič

Film naizgled predstavlja dan starije žene (Marijana Brecelj) koji je preokrenut naopačke kada ona odluči da pronađe svog nestalog muza, Slavka (Dare Valič), koji se bori sa gubitkom pamčenja. Međutim, kroz ,,Nisi zaboravio” reditelja Simona Intihara upoznajemo stariju gospođu koja ima zdravstvene probleme i ne može da se suoči sa činjenicom da joj je suprug preminuo.

Film je obogaćen tranzicijama ove gospođe koja nije u stanju da se suoči sa stvarnošću. Teško se zaključuje da li se radi o sadašnjem trenutku ili je u pitanju samo sećanje, što kulminira u to da se zapitamo da li je on živ ili ne, a ovo se postiže statičnom kamerom sa dosta kontrasta, različitih perspektiva i uglova. U epilogu filma gledaoci postaju svesni vremena u kom se radnja filma odigrava, kao i mentalnog stanja glavne junakinje, kroz krupan kadar cveća koji ima simbolično značenje.

Tema filma nije uobičajena, ali je realistično prikazana. Glavni problem može biti što su napetost i mističnost prisutne do samog kraja tako da se ne može lako od početka filma razumeti o čemu je zapravo reč: samo u sceni doručka i godpođinog prelaska preko ulice, te gubitka orijentacije, nagovešten je njen zdravstveni problem. Akcenat se stavlja na pokrete, mimiku, poglede kojima se publici umešno dočarava tema. Reditelj uglavnom ne koristi dijaloge, ali time ne otežava tumačenje ideje filma.