Ispostava Kritičnog kampa na festivalu Seanema u Ulcinju

Četvrti po redu Seanema film festival održan se u Ulcinju, u Crnoj Gori, od 23. do 26. avgusta 2018. godine. U saradnji sa udruženjem Forum MNE iz Podgorice, Filmkulturag je organizovala dve trodnevne edukativne filmske radionice za lokalne srednjoškolce koje su se dešavale paralelno: Mali film i Kritični kamp.

Kritični kamp je održan u Gradskoj biblioteci u Ulcinju, za sedmoro srednjoškolaca koji su poreklom iz različitih gradova Crne Gore, a mentor im je bila Maša Seničić. Učesnici su pisali kritike za filmove iz selekcije EFA: Short Matters iz 2017. godine, a radionica je rezultirala dvojezičnom publikacijom sa njihovim radovima; u nastavku ih možete i pročitati.

Ajša Dječević

Originalni naslov: En la Boca
Internacionalni naslov: En la Boca
Reditelj: Matteo Gariglio
Zemlja porekla: Argentina
Trajanje: 26’
Godina: 2016

Kratki dokumentarni film “En la Boca” je priča o sedmočlanoj porodici koja živi u najsiromašnijem dijelu Buenos Airesa, u neposrednoj blizini legendarnog Boca Juniors stadiona. Film prati 27-godišnjeg Matijasa koji je predstavljen kao veoma lijena osoba, uprkos tome što on izdržava porodicu prodajom nelegalnih karata i piva navijačima koji dolaze na utakmice.

Film u nekim trenucima djeluje kao igrani, zato što nedostaju izvesne konvencionalne dokumentarne tehnike, kao što je obraćanje kameri. Osim toga, kamera je stalno u pokretu. Prikazuje se kuća Matijasove porodice i ulica u kojoj se ta kuća nalazi. Stadion je nadprisutan kroz navijače, prodaju karata, odnos sa policijom, ali ga nikad ne vidimo – iako on definiše njihove živote. Često je u kadru prisutna majka, koja ne govori mnogo, što nam jasno dočarava njenu zabrinutost.

Gledanje ovog filma je određeno informacijom da Matijas na kraju umire, a koju dobijamo napismeno već na samom početku, što daje posebnu težinu filmu. Sve u svemu, sirov način života i realnost koja je prikazana ovim filmom nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Ines Frljučkić

Originalni naslov: Heverk
Internacionalni naslov: Circle
Reditelj: Ruken Tekes
Zemlja porekla: Turska
Trajanje: 14’
Godina: 2016

Prvo filmsko ostvarenje Turkinje, Ruken Tekes, “Krug” izašlo je 2016. godine.
Radnja ove 14ominutne kratkometražne drame se odvija u siromašnom predjelu Mesopotamije, naseljenom Kurdima, Arapima i Turcima, a već sledeće godine – kako saznajemo iz natpisa na kraju filma – po državnoj naredbi ovaj predio je poplavljen.

U filmu dominira motiv diskriminacije i manjka solidarnosti sa kojima se tokom odrastanja i obrazovanja srijeću djeca manjinskih populacija. Prikaz stanja u kom se ovo društvo nalazi  dat je kroz traumatično iskustvo  djevojcice kurdkinje, Zelal (Delila Kaya). Film i počinje njenim krupnim planom, koji odiše mladošću i živošću. Osječaj prijatnosti biva prekinut kada nas u beživotnu sredinu uvlači naredna scena, u kojoj pred školom djeca usiljeno recituju zakletvu državi čiji jezik i ne govore. Do kulminacije dolazi u trenutku kada  dječak Bekir (Sehmuz Demirtas) crta krug oko Zelal  i sa ostalim učenicima obigrava oko nje uzvikujući “Sotano, Sotono”.  Jačini scene doprinosi nacčn na koji je snimljena,  pa nas subjektivni kadar stavlja u ravnu sa Zelal, te čini da se saživimo sa njom, osjetimo njen strah i bespomoćnost.

Način na koji je snimljen ovaj segment razlikuje se drastično od ostataka filma, a direktor fotografije (Deniz Eyuboglu) pomoću palete boja, koju uglavnom čine bež, siva i bijela,  uspijeva da dočcara ispraznost pustinjskog i školskog prostora koji guše individualnost. Osim toga, boje dječijih kostima ukazuju na religijske razlike medju njima.

Ime filma nosi kompletnu poruku istog, i definitivno funkcioniše jer tjera na samopreispitivanje: da li oko nas postoji neki krug ali i da li smo mi nekad nekog zarobili unutar njega.

Hazir Nurković

Originalni naslov: Information Skies
Internacionalni naslov: Information Skies
Reditelj: Daniel van der Velden, Vinca Kruk (Metahaven)
Zemlja porekla: Holandija, Južna Koreja
Trajanje: 24’
Godina: 2016

“Information skies” je kratkometražni, eksperimentalni film koji kombinuje akciju, animaciju i grafiku. Priča prati mladi par (Artur Chruszcz i Georgina David) koji pomoću tehnologije bježi u sopstveni svijet. Vrijeme radnje filma ne možemo tačno odrediti, ali možemo pretpostaviti da se radi o skoroj budućnosti, što se naslućuje na osnovu odnosa prostora i tehnologije. Motiv isprepletanosti prirode i tehnologije (u ovom slučaju šume i vizuelnih efekata), nije ipak inovativan, jer se pojavljuje na sličan način u mnogim naučno-fantastičnim filmovima.

Dvojac Metahaven je ovim projektom ostao dosljedan svom radu koji koristi specifičan prikaz i upotrebu tehnologije, odnosno virtuelne realnosti, kao i zbog vizuelnih efekata kao što su: maska na ekranu, zrnasti film i drugi, koji se konstantno javljaju tokom filma. Isuviše naglašeni audio efekti su u određenim djelovima filma prenapadni i suvišni, jer kvare kompletnu emociju tako što nam skreću pažnju sa vizuelnih elemenata koji sami po sebi pružaju dovoljno snažan utisak. Repetitivnost različitih filmskih elemenata, poput vizuelnih efekata, izvesnih delova monologa i dijaloga, postaju naporni jer deluje da ne vode nikud.

Značenje filma nije transparentno, što svakome daje mogućnost da ga na svoj način doživi. Upravo zbog toga, nakon projekcije ćete zasigurno dugo razmišljati i proučavati “Information Skies”, pokušavajući da shvatite sve mistično što film nosi u sebi. Velike su šanse da u tome ne uspijete.

Marija Đakonović

Originalni naslov: Gros Chagrin
Internacionalni naslov: You Will Be Fine
Reditelj: Céline Devaux
Zemlja porekla: Francuska
Trajanje: 15’
Godina: 2017

Francuski film “Bićeš ti dobro” govori o dvoje mladih ljudi koji su u procesu raskida: Matilda (Victoire Du Bois) i Žan (Swann Arlaud) odlučuju da okončaju sedmogodišnju vezu. U filmu se prepliću animacija i igrani dio, a tokom čitavog filma narator je Žan i ovu priču pratimo iz njegovog ugla.

U igranom dijelu filma kadrovi se brzo smjenjuju, a ova brza montažu, odnosno skokovi u radnji filma, doprinose dinamici i čini priču uzbudljivijom. Iako su tokom cijelog trajanja filma glumci u istim kostimima, ovakva montaža, kao i ponavljanje dijaloga i pojedinih elemenata, nagoveštava da je proces raskida trajao dugo. Zaključujemo da su se njihovi razgovori i pokušaji da riješe problem ponavljali svakodnevno i bili skoro isti, a samim tim je forma kratkometražnog filma idealna da predstavi ovu situaciju.

Film je sniman kamerom iz ruke, čime se gledaocima pruža prilika da se osjećaju kao da se nalazi tu, prisustvuje situaciji, te da se dadatno poistovjeti sa likovima. U igranom dijelu filma prikazani su njihovi razgovori i svađe koje nam pokazuju koliko raskid moze biti težak i bolan, dok korišćena pastelna paleta boja filmu daje izvesnu nostalgičnost. Animacija je, sa druge strane, crno-bijela, jednostavna i metaforična, pa nas povremeno nas odvlači od priče i uz pomoć muzike filmu daje drugu dimenziju, te se on moze posmatrati i kao komedija. Kroz animaciju su na neobičan način prikazane Žanove misli – kada govori o žurki na kojoj je okružen ljudima, mi umesto osoba vidimo čaše koje se iznova pune i prazne.

Ozbiljnu i tešku temu autorka Selin Devo prikazala je kroz kombinaciju igranog filma i animacije na šaljiv i čudan nacin, time postižući da se gledalac osjeća lijepo nakon filma, baš kako naslov i predviđa junacima filma.

Edona Hoxha

Originalni naziv: Timecode
Internacionalni naziv: Timecode
Reditelj: Juanjo Giménez Peña
Zemlja porekla: Španija
Trajanje: 15’
Godina: 2016

“Timecode” je kratkometražna španska drama Juanjo Giméneza Peñe. Film je izašao 8. februara 2017. godine i nominovan je za 1 Oskar, posle čega je usledilo još 10 nagrada i 5 nominacija.

Priča počinje sa Lunom (Lali Aiguade) i Diegom (Nicolas Ricchini) kao protagonistima filma. Oboje su čuvari na parkingu, i moraju da rade u dve smene (Luna danju i Diego noću). Kako se film razvija, njih dvoje pronalaze način komunikacije kroz vremenski kod: Luna dolazi na ovu ideju kada pronađe komad slomljenog automobilskog svetla na parkingu i zapleše za sigurnosnu kameru. Nakon toga, ona ostavlja poruku za Diega kako bi on video njen ples, a onda počinju da ostavljaju porukice koje dovode do toga da jedno sa drugim zapravo podele i telesne, odnosno plesne poruke. Naposletku, oni razvijaju osećanja jedno prema drugom.

Kreativna direkcija (Daniel Garcia Blanco) kao i vizuelni efekti (Toni Mena) u prvom dijelu filma pružaju efekat klaustrofobičnog i jednostavnog mesta, gdje dominiraju zatvoreni poslovni prostor i sive, bijele i plave boje. Osim toga, dok prolazimo kroz film ka delovima u kojima se pleše, možemo naslutiti i žutu, zelenu i crvenu boju, koje daju mnogo toplije tonove, iako efekat ispraznosti i običnosti ostaje isti.

Dijaloga jedva da ima među likovima, premda bez obzira na to možemo da ga razumijemo kroz njihove emocije. Na završetku postoje i komični elementi, koji čitav film zaokružuju na sladak i humorističan način. “Timecode” je dobro promišljena i značajna priča jer jasno pokazuje da ljubav i romantika mogu da se nađu na različitim mestima, čak i u najdosadnijim poslovima.

Aida Berjashi

Originalni naslov: Heverk
Internacionalni naslov: The Circle
Reditelj: Ruken Tekes
Zemlja porekla: Turska
Trajanje: 14’
Godina: 2016

Film prikazuje diskriminaciju i nasilje sa kojim su Jazidi suočeni zbog svoje religije, kroz simbolički događaj koji se dešava između osnovnoškolske dece u turskom dijelu Mesopotamije.

Film počinje sa devojčicom koja se moli, a kamera koja je fokusirana na nju otkriva nam da je ona glavni lik. Devojčica je jedna od učenika osnovne škole, u kojoj se deca tretiraju kao da su u turskoj vojsci, budući da su imigranti sa Bliskog istoka. Svakodnevno su u obavezi da polože zakletvu o turskom poreklu i lojalnosti prema Turskoj. Na času, deca uče redom abecedu, dolazeći do slova O. Kada počne odmor i svi izađu da se igraju, dečak na zemlji crta krug oko devojčice, a druga djeca joj se smeju. Po završetku pauze, sva deca ulaze u školu, ostavljajući devojčicu samu u krugu. Nakon toga, nastavnik natera dečaka da se oseća loše zbog onoga što je uradio i on sam briše krug.

Direktor fotografije se fokusira na suve i osiromašene pejzaže, a ova atmosfera je podvučena žutom, braon i narandžastom bojom. Deca izgledaju sretnija i uzbuđenija napolju nego u učionici, što objašnjava tamne boje u enterijeru. Deca takođe nose uniforme različitih tamnih boja, koje predstavljaju njihove drugačije nacionalnosti.

Ovaj film inspirisan je istinitim događajima u regionu, a priču izvodi 39-oro lokalne kurdske djece sela Hasankeif, dok je film također snimljen u Hasankeifu. Planirano je da ovaj drevni grad 2017. godine završi pod vodom, i to od strane Ilsu hidroelektrane. “Krug” je teško posmatrati iz perspektive mlade osobe, jer se deca u filmu tretirana na surov način, ali on govori o važnoj temi, o kojoj se ne priča onoliko koliko bi trebalo.

Andrej Bubanja

Originalni naziv: Timecode
Internacionalni naziv: Timecode
RediteljJ: Juanjo Giménez Peña
Zemlja porekla: Španija
Trajanje: 15’
Godina: 2016

Žena razbija svoju svakodnevnu rutinu na zabavan način u krakometražnoj drami Juanjo Giménez Peñe. Ljude često tretiramo kao jednostavna bića, ali film “Timecode” pokušava da pokaže da u njima postoji daleko kompleksnijih stvari od onih koje su vidljive našim očima.

Svakodnevni posao čuvara u garaži doživljava neočekivan preokret kada Luna (Lali Ayguade) dobija naređenje da provjeri slomljeni far. Ona otkriva da je njen kolega Diego (Nicolas Ricchini) zapravo pronašao način da zaobiđe duge radne sate, te započinje čudnu i emotivno zahtevnu igru sa njim. Fotografija se ističe po statičnim kadrovima, razotkrivajući manjak dinamike u njihovim poslovima. Odabrane boje pokazuju monotonost mjesta koje junaci gledaju svakog dana, dok je svaka od tih boja tamna i izblijedjela. Radnja ne razotkriva namjere iza njihovih akcija, ali pokazuje da su oni daleko više od običnih čuvara.

Lunina i Diegova veza je čudnovata, a njihov detinjasti način izražavanja emocija ostavlja publiku zbunjenom i tjera je da se osjeća nezadovoljno. Juanjo Giménez nas, sa veoma malo dijaloga i mnogo vizuelnih elemenata, upoznaje sa ovom kratkom neobičnom dramom, koja se završava sa trunčicom humora.